Dec 4, 2012

Kerana menatap indahnya senyuman di wajahmu dan durian

cerita banyak tapi macam takde mood nak menaip.
tapi hati nak menaip. my gosh sudah gila ke hape.
semalam aku EL. pagi tadi baru masuk opis.
macam ginilah aku. kalau ada hal tergempar berlaku di kampung, mulalah rasa tak sedap hati nak tinggalkan family. padahal aku tak buat apa sangat pun.
cuma ibu pernah kata, aku adalah kekuatan dia. anak-anak kekuatan dia.

so, balik karak memang macam-macamlah buat.
memang setiap detik tu ada je menda nak buat.
tapi spoil sikit sebab i is bendera merah so perut sakit (read : senggugut).
haih bilalah boleh hilang ye penyakit ni.
yang lelaki tau ke senggugut tu apa?

tak tau sila google :)
bayangkan, nak duduk, nak berdiri serba tak kena. asyik nak kena baring je.
aku pulak bangsa tak reti duk diam.
layan je lah pic yang sempat aku rajin snap




pergi bandar bentong.
then tingggg kata kata abah "jum pi air terjun chamang"
abah : nak buat apa?
aku : saja je nak pi masak kat situ. 
ok tipu. takkan nak jawab macam tu kat abah. kongajor namanya.
alahai abah. nak buat apa lagi, cuci mata je lah.
nak mandi memang taklah kan sebab abah memang tak bagi.
kalau takde abah, memang aku dah berendam dah.
air terjun ni bahaya kot.
kat papan amaran tu, tahun 2011 dah tiga orang mati lemas.
dulu masa abah kerja, dia pernah tolong cari mangsa lemas.
apa orang panggil, kepala air. ala yang sekali datang besar gila air dia.
bahaya oooo.










aksi Mieya. suka sangat dia bebas ye.
tak mau dipegang. nak berlari je kerjanya.
aku ni risau sebab bawah tu airterjun.
nyaman je duk sini.


ada je lah pic minah ni.
eh ter-in pulak pic brader tu. kemain lagi nak ambil pic dia punya gaya.


then macam biasa mesti kena pergi rumah makteh.
pakcu aku *adik abah* suka melayan anak sedara dia.
sekelip mata dia dah ada atas pokok rambutan ambil rambutan.
lepas tu dia stat kereta pergi kebun cari durian.
sweetnya.
sebab dia tau anak saudara dia ni gila dan hantu durian.
hebat oo aku 3 biji pun tak cukup.
sampai peritlah tekak aku makan durian.
huhuhuhu.






lepas tu ahad tu pergi maran then on the way tu nampak ada orang jual buah cempedak.
ibu : tu kakngah, cempedak. awak dah lama nak makan cempedak kan.
abah : balik nanti kita singgah.
terharunya ibu masih ingat yang aku nak sangat makan cempedak.
aku taknak cempedak yang jual kat gerai-gerai tu.
sebab dia guna tepung segera ke apa ke lain macam je rasanya.
yang atas ni ibu goreng. guna tepung gandum.
best sangat.



durian lagi.
durian kampung memang terbaik.

memang seronok bila kita dapat balik jumpa family.
tengok abah mengusik ibu dan ibu macam marah-marah manja.
faeez adik bongsu aku, mengesot atas lantai sebab nak sakat aku konon dia hantu.
tapi sumpah aku takut ok. dengan muka dia yang errr memang aku menangis masa dia sakat aku.
lepas tu farah, buat buat macam gila psiko pun nak sakat aku.
kenapalah aku ada adik yang suka menyakat dan mengusik aku.
tapi aku bahagia :)

then bercerita pasal perkara merepek pun dah gelak.
melayan keletah mieya pun dah terhibur. 
aku dan farah ke pasaraya untuk beli lauk tengahari.
pun dah hepi.
tengok senyuman di wajah ibu dan abah pun dah cukup bermakna untuk aku.
sebab aku tak tau sampai bila aku boleh menatap senyuman itu.
tapi kenapa ada yang tak tau nak hargai keluarga sendiri?

2 comments:

baby lydia said...

sejak kne batuk2.taubat x nk mkn manggis lgik.but sometimes windu plk nk mkn.^^

Mahamahu said...

wow sedap nyer durian anda manggis... Singgah mlm hari setelah penat update new entry untuk esok tgk entry kawn2 yg menarik lak and follow